Beste Webhosting België en Nederland

Matthew Rogers

Author: Matthew Rogers

Last Updated: 03 January 2021

[tooltips keyword=’Affiliate Disclaimer’ content = ‘We may receive a commission for purchases made through the links on our site. This helps us keep the site going. Learn More‘]


Als webagentschap hebben we vele hostingaccounts (kleinere projectjes en we experimenteren ook graag). Hierdoor hebben we een redelijk goed beeld van wat een geweldige webhost definieert. De kwaliteit van je webhosting provider kan een grote invloed hebben op je potentieel succes.

Laten we bijvoorbeeld de website snelheid nemen. Wist je dat bij een vertraging van 1 seconde, de paginabezoeken afnemen met maar liefst 11%! Dat betekent dat meer dan 1 op 10 bezoekers de site verlaat elke seconde dat je site nog niet is ingeladen… Dit is een reden waarom een degelijke webhost van kapitaal belang is!

Dit zijn onze top webhosting providers voor België en Nederland, degelijke kwaliteitsvolle hosting voor een democratische prijs.

Enkele meer bekende merken/sites die naar onze artikels linken:

Featured on sites

De analyse hebben wij gedaan, zodat u dit niet meer hoeft te doen! De webhosting beoordelingen en vergelijkingen hebben geresulteerd in een lijst met de beste webhosting providers van België en Nederland. Onderstaande tabel geeft u een handig overzicht van de -naar onze mening- top 5 website hosts, gesorteerd op beoordeling, en met extra info zoals de prijs/maand en de beste pluspunten. We zijn nog enkele stappen verder gegaan en hebben in totaal 10 hosting bedrijven beoordeeld. Deze vind je terug onder de tabel.

Web Hosting BedrijfRatingPrijs per maandServers wereldwijd?KenmerkenWebsite
siteground2€5.99 (54% goedkoper dan de basis prijs)[icon name="check"]
 • UK servers + a wereldwijd netwerk
 • Super snel
 • Competitieve prijzen
 • 30-day money-back guarantee!
 • Goede support
 • Officieel aanbevolen voor WordPress = winnaar!
SiteGround ReviewBezoek de website
GreengeeksLogo USD $2.95[icon name="check"]
 • Groene hosting
 • servers in Europa
 • Onbeperkte opslag
GreenGeeks ReviewBezoek de website
A2HostingLogo €3.38[icon name="check"]
 • Redelijk goedkoop
 • Onbeperkte opslag
A2 Hosting ReviewBezoek de website
Hostgator logo $2.75 USD[icon name="times"]
 • Onbeperkte opslag
HostGator ReviewBezoek de website
Cloudways logo USD $10[icon name="check"]
 • Cloud hosting geperfectioneerd
Cloudways ReviewBezoek de website

“Het is niet eenvoudig om een degelijke website provider te vinden, die ook nog eens betaalbaar is. Tenzij je een Excel genie bent, kan het al snel te veel worden om de verschillen (zoals bandbreedte, schijfruimte, gebruiksgemak, ondersteuning, beoordelingen, …) tussen de verschillende providers te vergelijken.

Om je gerust te stellen, er zijn écht wel degelijke hosting bedrijven in België, en ook Nederland, die geen te hoge prijs aanrekenen, maar toch de kwaliteit en prestaties bieden om elke website te beheren die jij wenst.”

Matthew Rogers
Matthew – editor

Beste Web Hosting voor België en Nederland – Beoordelingen April 2021

1. SiteGround

Website: www.siteground.com
Prijs:
 €5.99
Opslag: 10 GB
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

SiteGround logo

Deze is al een tijdje onze grote favoriet, hebben krachtige servers in Eemshaven, NL, maar bovenal is hun support prima (de gemiddelde reactie tijd is 10 minuten op dit moment).

Ze worden aanbevolen voor WordPress, door WordPress (wat weinige hosting providers kunnen zeggen! Ze kunnen, uiteraard, overweg met elk CMS dat je wenst). En, daarbij hebben ze ook een niet-tevreden-geld-terug garantie voor 30 dagen (wat beslissen zeer makkelijk maakt, als je het mij vraagt)!

De SiteGround pakketten hebben ook enkele leuke extra’s zoals een enorm efficiënt veiligheidssysteem, geautomatiseerde back-ups, en gratis SSL (zeer belangrijk voor e-commerce sites).

PLUS: Gratis SSL, gratis CDN, gratis backups, snelle servers in Nederland, geweldige support, aanbevolen door WP, gebruiksvriendelijk, makkelijk schaalbaar, top beveiliging technologie.

Er zijn 3 pakketten beschikbaar, waarbij het meest voordelige pakket al beschikbaar is vanaf slechts €5.99/m (54% goedkoper dan de basis prijs)! 

(naar boven)

2. GreenGeeks

Website: www.greengeeks.com
Prijs:
 $2.95 USD
Opslag: Onbeperkt
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

GreenGeeks logo

GreenGeeks is een van die providers waarvan je weet dat ze alles juist doen. Ze zijn enorme gegroeid sinds ze zijn gestart in 2008. De reden voor hun succes wordt snel duidelijk wanneer je met hen zal samenwerken. Het is een combinatie van wereldwijd bereik (meerdere datacenters over de hele wereld), geweldige prestaties, goede en best snelle support, en tot slot, ze compenseren hun energieverbruik tot 3x door het inzetten van windenergieproductie voor het net, wat toch wel lovenswaardig is!

Wat betreft enkele specifieke extra’s, ze bieden onbeperkte schijfruimte zelfs op het basis pakket, ze hebben een support die 24/7 bereikbaar is, en net zoals SiteGround, bieden ze tot 30 dagen na aanschaf een niet-tevreden-geld-terug garantie! Kortom, een mooie #2 op onze lijst!

Plus: Ecologisch, onbeperkte schijfruimte, 30 dagen geld terug garantie, 24/7 support

Het goedkoopste pakket start al vanaf slechts $2.95/maand (Exclusieve MangoMatter Korting – oorspronkelijk $9.95)

(naar boven)

3. A2 Hosting

Website: www.a2hosting.com
Prijs:
 €3.38
Opslag: Onbeperkt
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

A2 Hosting komt op gelijke hoogte met Siteground, ze hebben ook een uitgebreid aanbod aan super sneller servers wereldwijd + hun support is geweldig. Ondanks dat ze geen officiële aanbeveling van WordPress hebben, is hun prestatie met WP sites verbazingwekkend. Net zoals hun prestaties voor het grootste deel van populaire CMS’s, zijn hun servers goed geoptimaliseerd en bieden ze 1-script installatie voor de meeste CMS’s.

Ze bieden zowel gedeelde hosting, reseller hosting, VPS, als dedicated servers aan.

Plus

 • Onbeperkte schijfruimte
 • Geweldige support
 • Altijd niet-tevreden-geld-terug garantie
 • Gratis site migratie
 • Wereldwijde data centers

Ze bieden 3 hosting pakketten aan, het goedkoopste pakket start al vanaf €3.38/maand (oorspronkelijk €6.90/m).

(naar boven)

4. HostGator

Website: www.hostgator.com
Prijs:
 $2.75 USD
Opslag: Onbeperkt
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

HostGator logo

HostGator bestaat al heeeel lang, en in die tijd zijn ze geëvolueerd van goed naar slecht, tot opnieuw degelijk. Ze zijn best wel goedkoop, en dat voel je ook wel in de kwaliteit van hun dienstverlening, support en veiligheid. Meerdere van onze sites op hun servers zijn gehackt geweest. Allen hadden dezelfde thema’s en plug-ins, net zoals onze sites bij andere hosts, die niet zijn gehackt.

Dit gezegd zijnde, als je kijkt naar hun prijs, krijg je er best wat voor terug … Maar als je iets meer budget hebt, dan zou ik opteren voor een host met een lokaal datacenter, zodat je niet te maken krijgt met lange laadtijden wat wel eens het geval kan zijn met servers in de VS.

HostGator biedt de volgende pakketten aan: gedeelde hosting, WordPress hosting, cloud hosting, reseller, VPS en dedicated servers.

Plus

 • Goedkoop
 • Aanvaardbare kwaliteit

Min

 • Minder kwalitatieve dienstverlening
 • Veiligheid
 • Servers in de VS

(naar boven)

5. Cloudways

Website: www.cloudways.com
Prijs:
 $10 USD
Opslag: 25 GB
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

cloudways logo

Cloudways geeft je de mogelijkheid om websites en veeleisende apps meteen op cloud servers te zetten, te onderhouden en te controleren, zonder gebruik te moeten maken van de gewoonlijke web hosting tussenpartij (dit is echter NIET voor beginners). Als je overweg kan met een server, dan zijn deze jongens geweldig! Goede support, de keuze uit VEEL providers, van Digital Ocean, tot AWS, tot Vultr, ze hebben het allemaal.

Ze hebben ook hun eigen CDN, Cloudways CDN genaamd, en hebben een eigen caching plugin voor WordPress gebouwd (Breeze genaamd) wat de laadtijden aanzienlijk verkort. Voor Joomla hebben ze een full page caching geïntegreerd voor maximale snelheid.

Prijzen variëren van €10 tot €272/m, afhankelijk van wat je eisen zijn.

Dit is een slimme keuze… als je een beetje technisch onderlegd bent.

Plus

 • Betaalbare hosting met hoge performantie
 • Geweldige support
 • Enorm schaalbaar

Min

 • Lichte leercurve

(naar boven)

6. InMotion Hosting

Website: www.inmotionhosting.com
Prijs:
 $7.26 USD
Opslag: Onbeperkt
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

InMotion Hosting logo

Terwijl InMotion geen slechte host is, zijn hun oplossingen meestal toegespitst op bedrijven, waardoor het hogere prijskaartje te verklaren valt. Ze hebben ook geen datacenters in de UK, dus als je niet van plan bent om een publiek in de VS aan te spreken, en niet echt bij hen wil hosten, dan zijn er betere opties.

Ze bieden zo goed als alle features en voordelen die andere hosts ook aanbieden. En hun veiligheid is top met gratis SSL, hack beveiliging, eigen firewall, en DDoS beveiliging.

Er is keuze uit gedeelde hosting, reseller hosting, VPS, dedicated hosting, en WordPress hosting (welke WP specifieke eigenschappen heeft zoals automatische updates en beveiligings patches, en een drag-and-drop site ontwerper).

Plus

 • Hoge kwaliteitsvolle hosting
 • Geweldige support
 • Goede veiligheid

Min

 • Duur
 • Servers in de VS

(naar boven)

7. Bluehost

Website: www.bluehost.com
Prijs:
 €2.95
Opslag: 50 GB
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

BlueHost logo

Bluehost is een beetje de veteraan onder de web hosting providers. Ze zijn geweldig gestart, maar zijn dan gekocht door EIG (die ook eigenaar is van HostGator), en sindsdien is alles snel bergafwaarts gegaan.

Toch zijn ze sindsdien aan hun imago en hun hosting oplossingen aan het werken om de algemene kwaliteit te verbeteren, en dat begint te lonen. Hun marketing en algemene reviews zijn zeker aan het verbeteren. Ze bieden ook voldoende schijfruimte (50GB) in hun kleinere pakketten, samen met gratis SSL en een gratis domein.

Voor België en Nederland zou ik ze niet aanbevelen door het gebrek aan lokale datacenters. Er zijn zeker betere opties in de markt.

Wat hun hosting pakketten betreft, ze hebben gedeelde hosting, WordPress hosting, VPS, en dedicated servers.

Plus

 • Ervaren
 • Meer dan voldoende schijfruimte
 • Betaalbaar

Min

 • Minder positief verleden
 • Servers in de VS

(naar boven)

8. Dreamhost

Website: www.dreamhost.com
Prijs:
 $2.59 USD
Opslag: Onbeperkt
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

DreamHost logo

Dreamhost heeft een hele goede reputatie, en met reden. Ze zijn trouw gebleven aan hun hoge kwaliteit hosting diensten gedurende de prijs oorlog die momenteel aan de gang is. Mensen vinden ze goed omdat ze bijzonder betrouwbaar zijn. De enige gebreken zouden kunnen zijn dat ze geen lokale datacenters hebben, en de kostprijs… als je het goedkoopste tarief wenst, dan moet je een voorafbetaling doen van 3 jaar. Het is niet ideaal, maar ze bieden een 97 dagen geld-terug garantie, wat toch leuk is.

Wat we leuk vinden, is dat ze een bijzondere toewijding hebben naar beveiliging en privacy. Ze geven gratis SSL én gratis ‘whois’ privacy, wat je domeinnaam registratie data verbergt. DreamHost heeft ook een support die 24/7 bereikbaar is voor wanneer je het nodig hebt.

Ze bieden gedeelde hosting, WordPress hosting, dedicated servers, en VPS hosting aan.

Plus

 • Goede reputatie
 • Gratis domein naam
 • Gratis SSL
 • 97 dagen geld-terug garantie

Min

 • Duur
 • Servers in de VS

(naar boven)

9. HostPapa

Website: www.hostpapa.be
Prijs:
 €2.95
Opslag: 100 GB
Support: Telefoon, Live Chat, Tickets

Deze is interessant, ze maken sites aan voor elk land dat ze willen bereiken, en bieden ongeveer hetzelfde aan als de meeste andere hosting bedrijven, zonder er echt bovenuit te steken.

Ze bieden best wel veel schijfruimte aan voor een competitieve prijs. Maar ook hier, geen lokale datacenters, dus tenzij je echt het merk tof vind, ga dan voor iets zoals SiteGround.

De hosting opties: ze hebben gedeelde hosting, WordPress hosting, VPS en dedicated servers.

Plus

 • Voldoende schijfruimte
 • Gratis SSL

Min

 • Geen servers in België of Nederland

(naar boven)

10. StableHost

Website: www.stablehost.com
Prijs:
 $3.50 USD
Opslag: Onbeperkt
Support: Telefoon, Tickets

StableHost is algemeen gezien een degelijk host, maar zonder lokale servers. Ze bieden dezelfde features aan die de meesten aanbieden, met uitzondering van hun ‘clustered hosting technology’ … wat de algemene schaalbaarheid en snelheid/performantie verhoogd, met de extra bonus dat problemen bij andere sites op dezelfde server geen impact mogen hebben op uw site, wat wel het geval kan zijn bij andere webhosts.

Ook hun beveiliging is best goed, en met een 24/4/365 support en een gemiddelde reactie tijd van 20 minuten.

Een goede keuze als je zou willen inzetten op de VS met je site, want nogmaals, ze hebben geen lokale servers…

Ze bieden gedeelde hosting, reseller hosting, WP hosting en VPS.

Plus

 • Clustered hosting technology
 • Geweldige support
 • Onbeperkte schijfruimte
 • Betaalbaar

Min

 • Servers is de VS

(naar boven)

Webhosting vergelijking voor België en Nederland:  Diepgaand onderzoek

Als je van plan bent om een website op te zetten voor de Belgische of Nederlandse markt, of het nu een grote site moet worden met veel bezoekers, of een kleiner projectje wat minder behoefte heeft aan een grote capaciteit, zal je geconfronteerd worden met enkele moeilijke keuzes. Bovenop het ontwerp van de website, het opzet van de site (blog, bedrijfspagina, of een heus e-commerce platform), de URL, en nog zoveel meer, zal je moeten nadenken over de hosting partij in België of Nederland waarmee je wil samenwerken.

Er zijn best veel hosting providers in België en Nederland. Diegene die best bij jou en je website zal passen, zal veel te maken hebben met het type van website dat je wenst te hosten, het doel van deze website, en het aantal bezoekers dat de site zal genereren. Los van onze hosting beoordelingen hierboven, hebben we ook alle informatie bijeen gezocht over wat je zou moeten weten om zelf een hosting vergelijking te kunnen uitvoeren voor België en Nederland.

Website hosting: De verschillende types

Shared Hosting (ook wel goedkope web hosting)

Shared hosting of gedeelde hosting is ideaal als je kleinere websites of projectjes wil bouwen. Shared hosting heeft meer beperkingen dan andere beschikbare hosting opties, maar voor de meeste kleine websites zoals blogs, bedrijfspagin’s, en persoonlijke websites, zullen deze beperkingen allicht nooit opvallen, tenzij je project groter wordt dan je eerst had ingeschat. Bij deze goedkope webhosting krijg je een stukje ruimte op de server waarop meerdere sites gehost staan; je website zal geen hinder ondervinden van de andere websites op de server, en de enige beperking zal liggen in het feit dat je bandbreedte moet delen, schijfruimte en meer, met andere klanten op deze server. Onthoud ook dat zelfs de goedkoopste hostingpakketten 1-klik installatiepakketten aanbieden voor de populairste CMS’s zoals WordPress, Joomla, enz. Ook bieden de meeste providers voor België en Nederland ook ook gedeelde pakketten voor zowel Linux & Windows hosting (en natuurlijk ondersteunen ze veelgebruikte talen zoals MySQL, PHP, enz.).

VPS Hosting

VPS hosting, Virtual Private Server hosting, is de gulden middenweg tussen gedeelde hosting en dedicated server hosting. Het is gelijkaardig aan gedeelde hosting, aangezien meerdere websites gehost staan op eenzelfde server (hopelijk in of dichtbij België of Nederland); máár bij VPS hosting wordt een partitie gemaakt om je website te scheiden van andere websites en andere gebruikers op dezelfde server. Dus, je hebt de voordelen van een dedicated server, met enkel een klein beetje minder power maar een veel lager prijskaartje.

Dedicated Server Hosting

Dedicated server hosting is vaak de beste keuze voor ontwikkelaars waarbij geld niet aan de orde is. Een “dedicated server” is een persoonlijke server toegewezen aan 1 klant. Je hebt de volledige schijfruimte voor jezelf en kan ermee doen wat je wil. Dit opent deuren tot diep uitgewerkte prestatie mogelijkheden, wat ze dé optie maken voor grotere sites zoals e-commerce websites, vastgoed maatschappijen, fora, en veel meer. Ze hebben een groter prijskaartje en zijn dus meer geschikt voor grotere ondernemingen.

Cloud Hosting

Cloud hosting is in een sneltempo het favoriete type webhosting aan het worden van vele ontwikkelaars in België en Nederland. Dit omdat het een zeer veelzijdige optie is voor zowel kleine als grote websites. Moest er een type hosting zijn die passend is voor iedereen, dan zou het cloud hosting zijn. Dit type van hosting laat je toe om naadloos je pakket te verhogen of te verlagen wanneer de noden van je website veranderen, en het is bovendien een van de meest krachtige en veilige methodes van webhosting. Aangestuurd door meerdere machines wordt de downtime verminderd, en is je informatie beschermd.

Reseller Hosting

Reseller hosting is vaak gebruikt door web ontwikkelaars die grote hoeveelheden server ruimte aankopen en deze doorverkopen (zoals de naam doet vermoeden) aan klanten waarvoor ze een website ontwerpen. Dit laat toe dat de ontwikkelaar meer controle heeft over de website die ze ontwerpen, en hem zo efficiënt mogelijk laat werken. Het is ongewoon dat dit type hosting gekocht wordt door iemand, tenzij het gaat over een web ontwikkelaar of de klant van een ontwikkelaar die het aan hem verkoopt. Dit maakt het makkelijker voor zowel klant als ontwikkelaar en geeft meer controle over het portfolio van de ontwikkelaar.

Web Hosting België en Nederland Reviews: Waar moet je op letten

Zoals je kan zien zijn er veel verschillende keuzes om te overwegen als het aankomt op het juiste type van webhosting voor je project, (zelfs gratis hosting is een optie). Uiteindelijk is je doel om een keuze te maken die het beste resultaat geeft voor jouw website, zonder teveel te betalen. Zodra je een idee hebt welk type van hosting je wil nemen, is de volgende stap om een provider te kiezen je de performantie kan leveren voor jouw website. Om je te helpen een provider te kiezen die je kan vertrouwen, heb ik hier enkele factoren opgelijst die je kan nakijken (wij gebruiken dezelfde parameters voor onze vergelijkingen).

Server Locatie

Geloof het of niet, maar de locatie van je server doet er nog steeds toe. Bepaal waar je bezoekers van je site zich bevinden, en probeer zo dicht mogelijk in de buurt te zitten met een krachtige server. Als de dichtstbijzijnde server beduidend minder krachtig is, dan kan je best eentje kiezen die net iets verder weg is. Het maakt echt niet uit als dat je zoekt naar een stad specifieke server zoals een server in Antwerpen, of Amsterdam… het snelheidsverschil is verwaarloosbaar zolang je maar een server hebt in of dichtbij België of Nederland. (zowel SiteGround en A2 Hosting hebben servers wereldwijd).

Opslag

Alvorens je een keuze gaat maken voor eender welke provider, zul je een idee moeten krijgen hoeveel opslag ruimte je website zal nodig hebben. Hoeveel foto’s, video’s of andere media zal je op je website plaatsen? Hoeveel informatie zal het moeten kunnen ondersteunen (zul je je webhost ook gebruiken voor email)? Als je een relatief kleine website hebt, is de opslagruimte allicht geen probleem, eender welke provider je kiest.

Beschikbaarheid

Wat is het nut een website te hosten op het internet als niemand er toegang toe heeft? Beschikbaarheid is iets wat hosting providers steeds willen verbeteren om zeker te zijn dat websites toegankelijk zijn voor iedereen, op elk moment, dag of nacht. Vele providers zullen adverteren met een beschikbaarheid van maar liefst 99.9%, al is het goed om dit te verifiëren. Zoek naar enkele getuigenissen online van mensen die hun diensten al hebben gebruikt, om een beeld te krijgen van de realiteit.

Support

Of je nu een volledig groentje bent in de wereld van de web hosting, of je hebt al vele jaren op de teller, aan een betrouwbare support zal je meer hebben dan je denkt. Controleer de contact mogelijkheden die je provider aanbiedt, evenals de uren wanneer ze beschikbaar zijn. Minstens moeten ze telefonisch bereikbaar zijn en over live chat beschikken. 24/7 beschikbaarheid is altijd een plus!

Back-ups

Hoogstwaarschijnlijk heb je waardevolle informatie opgeslagen op je website en is het een ramp als je deze zou verliezen. Dit is de reden dat reserve kopieën of backups zo belangrijk zijn. Je zal dus zeker moeten onderzoeken hoe vaak een provider een backup neemt van de websites van zijn klanten. Kijk hiernaast ook na welke methodes ze gebruiken om informatie terug te halen in het geval je informatie bent verloren.

Bandbreedte

Bandbreedte is belangrijk voor de performantie van je website, dus wees zeker dat er voldoende beschikbaar is voor je domein zodat je website goed blijft functioneren en de gebruikservaringen goed zijn. Als we het hebben over gedeelde hosting of VPS hosting, dan heb je allicht minder bandbreedte ter beschikken dan wanneer je kiest voor andere opties, al is dit natuurlijk ook afhankelijk van welke provider je kiest. Dus hou hier rekening mee wanneer je een keuze maakt.

Aantal toegestane domeinen/sites

Als je van plan bent om meerdere websites te hosten binnen je gekozen pakket, kijk dan zeker na of dit is toegestaan door je provider! Zelfs als je slechts 1 website zou wensen, is het nog steeds goed om een provider te kiezen die je toelaat om meerder sites te hebben als je dat zou wensen. Zo kan je nog steeds later van gedacht veranderen.

Web design

Als een gerenommeerd web design bureau, vertegenwoordigd het ontwerp van een website deels de kwaliteit van de diensten die de site aanbiedt. Dit is zeker het geval bij web hosting providers. Kijk eens naar het ontwerp van de provider zijn site. Voelt het modern aan? Of vreemd? Mooie kleuren? Doet het pijn aan de ogen? Wij gaan providers met een verouderde uitstraling meestal uit de weg…

Zo, we zijn rond. Het ziet er allicht overweldigend uit zoveel aandachtspuntjes, maar bekijk ze stapje voor stapje. Je zou misschien wel een vergelijkingstabel kunnen opmaken met daarin alle eigenschappen van de beste providers voor België en Nederland zodat je een duidelijk overzicht hebt.

OF